Zo werkt een lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp benut laagwaardige warmte
Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en omzet in bruikbare energie voor het leveren van verwarming en het produceren van warmtapwater. In feite is de werking van een warmtepomp vergelijkbaar met die van een koelkast.

Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte (ofwel: energie) aan de buitenlucht. Dat kan tot een buitentemperatuur van maar liefst -20°C! Voor een lucht/water warmtepomp zijn geen ingrijpende bouwkundige maatregelen – zoals bronboringen – nodig. Hierdoor kunt u dit type warmtepomp uitstekend toepassen in bestaande situaties, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van een conventionele installatie met een cv-ketel. Maar vanzelfsprekend zijn lucht/water warmtepompen ook uitstekend toepasbaar in nieuwbouw.

Warmtepompen: hoog rendement én hoog comfort
Dankzij het uitgekiende ontwerp kan een warmtepomp een maximale hoeveelheid warmte (= energie) leveren met een minimale opname van aandrijfenergie uit fossiele brandstoffen. Onder de juiste omstandigheden kan het rendement van een warmtepomp oplopen tot maar liefst 600%. In zo’n geval levert de warmtepomp met 1 kWh aan elektrische energie maar liefst 6 kWh aan warmte. Het hoogste rendement wordt bereikt als de temperatuur van de bron hoog is en voor verwarming gebruik kan worden gemaakt van een zogenaamd Laag Temperatuur Systeem, zoals vloer- en wandverwarming. Behalve verwarmen kunnen diverse warmtepomptypes ook koeling en warmtapwater leveren.

Werking buitenunit
De buitenunit is met de binnenunit van de lucht/water warmtepomp verbonden door middel van een gesloten circuit waarin een milieuvriendelijk koudemiddel wordt rondgepompt. Het expansieventiel in de buitenunit laat steeds een hoeveelheid van dit koudemiddel door naar de warmtewisselaar (verdamper) in de buitenunit. De ventilator in de buitenunit zuigt buitenlucht aan en voert deze door de verdamper. Hierdoor kan het koudemiddel in de verdamper de zogenaamde laagwaardige warmte uit de buitenlucht opnemen. In de verdamper daalt de druk sterk, waardoor het koudemiddel gaat koken en een gasvormige toestand bereikt.

Werking binnenunit
De compressor in de buitenunit zuigt dit gas vervolgens aan en transporteert het naar de warmtewisselaar (condensor) in de binnenunit. Tijdens dit proces nemen de druk en de temperatuur sterk toe. In de condensor koelt het gas af door het relatief koele water van de cv-installatie dat door de condensor wordt gevoerd. Hierdoor condenseert het gas en wordt het weer vloeibaar. Alle opgenomen warmte uit de buitenlucht en van de compressor komt daarbij vrij en wordt via de condensor overgedragen op het circulerende water in het afgiftesysteem. Deze hoogwaardige warmte kan worden benut voor ruimteverwarming, zwembadverwarming en de productie van warmtapwater. Tot slot stroomt het vloeibare koudemiddel onder hoge druk terug naar het expansieventiel in de buitenunit, waarna het proces opnieuw begint.
afspraak maken tib
Meer informatie? Maak direct een afspraak!
Bel 050 534 99 02 of verstuur onderstaand formulier.

    Uw naam (verplicht)

    Uw straat en huisnummer (verplicht)

    Uw woonplaats (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Uw bericht (verplicht)

    Ik geef toestemming voor het verwerken en eventueel opslaan van de ingevulde gegevens (verplicht)
    (Zie privacy statement)

    Spamcode (verplicht)
    captcha

    Deel via